• Home
  • Projecten
  • Stads binnentuin op wooncomplex ‘De Veentjes’ in Doetinchem

Stads binnentuin op wooncomplex ‘De Veentjes’ in Doetinchem

Gemeente Doetinchem
Gemeente Doetinchem | 2018 - 2020 | Doetinchem

Een daktuin in het midden van de stad

In het centrum van Doetinchem ligt een groot wooncomplex, onderdeel van ‘De Veentjes’, waar recentelijk een bijzondere stads binnentuin is aangelegd.

Wat het project zo bijzonder maakt, is de plek. Allereerst omdat de tuin echt in het midden van de stad ligt, maar ook omdat deze vanuit alle woningen te zien is. Hierdoor kunnen alle bewoners er van genieten. De tuin is nu nog afgesloten voor publiek, maar zal in een later stadium worden opgesteld.

Aanleg in fasen

Het ontwerp van deze stads binnentuin, gemaakt door een ontwerper van de Gemeente Doetinchem, is in nauw overleg met de bewoners vastgesteld. Al vanaf de start van het project hebben zij inspraak gehad in de beplanting en beleving in de tuin. Ook is er een kunstenaarscollectief betrokken bij het ontwerp en zij hebben, net als de bewoners, meegedacht over het ontwerp om samen tot een bijzonder ontwerp te komen!

 

Met de afronding van de ontwerpfase, is direct gestart met de aanleg van de tuin. En nu deze eerste fase is afgerond, zullen de bewoners zorgen voor het onderhoud, waarvoor BTL het gereedschap heeft geleverd.

 

Medio 2020 start de tweede fase, waarin een strook bestrating om de binnentuin wordt aangebracht. Hiermee vergroot de gemeente de toegankelijkheid en bereikbaarheid. Er is bewust gewacht met deze tweede fase, aangezien medio 2020 alle appartementen gerenoveerd zijn.

Veentjes 2
Veentjes 3

Hoge belevingswaarde

Om rekening te houden met de biodiversiteit, en de mussenkolonie die al in de tuin leeft, zijn in het ontwerp van de tuin extra bossen en struiken toegevoegd. Ook is het Fleurons! vasteplantenconcept toegepast en is er gekozen voor een mengsel in de volle grond. Daarnaast zie je her en der door de tuin bakken van cortenstaal (constructie stalen), wat het geheel een stoere en robuuste uitstraling geeft.

 

Voor semi openbaar gebied, kun je stellen dat er gekozen is voor hoogwaardige beplating. De belevingswaarde van de tuin is in alle fasen een belangrijk uitgangspunt geweest. En met de afronding van de eerste fase is de tuin echt een ontmoetingsplek geworden waar je in de zomer lekker in kunt BBQen.

244 x 244 - Experts - Telefoon
Rudy Kosters

Projectleider sr., BTL Realisatie

Stel mij een vraag

BTL maakt gebruik van cookies

Met behulp van deze cookies kunnen we informatie verzamelen over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren. Daarnaast plaatsen derde partijen tracking cookies om je buiten onze website relevante aanbiedingen te tonen. En worden er tracking cookies geplaatst door social media-netwerken. Door op 'Ok' te klikken stem je in met het plaatsen van cookies. Wil je niet alle soorten cookies toestaan, klik dan op 'Cookie instellingen aanpassen'. Meer informatie over cookies en het gebruik van persoonsgegevens door BTL vind je hier.

Wij gebruiken de volgende cookies:

We slaan ook deze instellingen op in een cookie. Wil je later je instellingen wijzigen? Verwijder dan de cookies via je browser.

Cookie instellingen