Multifunctionele buitenruimte Traverse
Tiwos (Tilburgse Woningstichting)
Onze expertises
Tiwos (Tilburgse Woningstichting) | 2016 - 2020 | Tilburg

Aansluiten bij bestaand groen

In opdracht van Tiwos (Tilburgse Woningstichting) heeft BTL Advies het ontwerp voor de buitenruimte bij Traverse (Stichting Maatschappelijke Opvang Traverse Tilburg) aan de Reitse Hoevenstraat verzorgd. Het resultaat is een multifunctionele buitenruimte die aansluit op het bestaande groen in de omgeving.

Plan van aanpak

Er wordt nieuwbouw voor de opvang van dak- en thuislozen, ruimte voor kantoren én meer voorzieningen en toegankelijkheid voor wijkbewoners gerealiseerd. Op het terrein staan 4 gebouwen, waarvan er 3 nieuw zijn en 1 bestaand gebouw gerenoveerd. De buitenruimte maakt onderdeel uit van de totale opdracht waartoe ook de gebouwen horen.

BTL Advies is voor de buitenruimte betrokken bij de ontwikkeling van het masterplan, het voorlopig en definitief ontwerp, opstellen technische en esthetische randvoorwaarden, verzorgen van de aanbesteding, het beoordelen van de aanbestedingsprocedure en de uitvoeringsbegeleiding (toetsen en bewaken kwaliteit) als deelnemer van het kwaliteitsteam.

Plattegrond Traverse Tilburg - 1080

Natuurlijke overgang met het groen in de omgeving

De groene buitenruimte is ingericht als een plein met verhoogde gazons en bomen, waardoor een natuurlijke overgang met het aangrenzende park ontstaat. Tevens fungeren de gazons als informele zitplekken. Door het gebruik van bomen die passen bij bestaande bomen in het omliggende park, sluit ook de sfeer aan bij het park. Tevens steekt het park in het plein, terwijl op andere plekken het plein het park wordt ingeduwd. De mate waarin dit gebeurt hangt samen met de toegankelijkheid van de gebouwen. Alle toegangen zijn daardoor vanaf het plein bereikbaar. Tegelijkertijd heeft de ruimte ook een eigen unieke uitstraling met veel vaste planten en siergrassenborders. De vormgeving en rangschikking van de verhoogde gazons zorgen voor een subtiele verdeling van het plein in verschillende ruimtes.

Auto’s worden geparkeerd tussen bloeiende en wuivende siergrassen. De auto’s staan in het groen, maar blijven zichtbaar, wat de veiligheid en overzichtelijkheid garandeert. De privétuinen/terrassen bevinden zich bij de woonkamers van de gebouwen en bestaan uit terrassen en een vaste planten tuin, omringd door een lage haag.

Al het regenwater wordt op eigen terrein opgevangen en geïnfiltreerd in de bodem d.m.v. wadi’s.

 

Erik van der Velden
Erik van der Velden

Tuin- en Landschapsontwerper, BTL Advies

Stel mij een vraag

Vond u dit project interessant?

Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte van nieuwe projecten, en volg de laatste ontwikkelingen binnen onze expertises en uw branche.

Inschrijven nieuwsbrief

BTL maakt gebruik van cookies

Met behulp van deze cookies kunnen we informatie verzamelen over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren. Daarnaast plaatsen derde partijen tracking cookies om je buiten onze website relevante aanbiedingen te tonen. En worden er tracking cookies geplaatst door social media-netwerken. Door op 'Ok' te klikken stem je in met het plaatsen van cookies. Wil je niet alle soorten cookies toestaan, klik dan op 'Cookie instellingen aanpassen'. Meer informatie over cookies en het gebruik van persoonsgegevens door BTL vind je hier.

Wij gebruiken de volgende cookies:

We slaan ook deze instellingen op in een cookie. Wil je later je instellingen wijzigen? Verwijder dan de cookies via je browser.

Cookie instellingen