Herinrichting voorterrein Parc Glorieux

VVE Parc Glorieux
VVE Parc Glorieux | 2019 | Vught

Groen impuls voor landgoed

In oktober 2018 nam BTL deel aan een ontwerpopgave (in competitie) voor het buitenterrein van Parc Glorieux. De vraag werd gesteld door de vereniging van eigenaren van het bewoonde Rijksmonument. Een prachtig landgoed met een rijke historie waar nu een stijlvol samenspel is tussen een monument, klassieke woningen en een geheel eigentijds appartementengebouw.

Opstellen verbeterplan

De kwaliteit van het buitenterrein liet echter nog wat aan de wensen over. De vereniging van eigenaren noemde het ronduit ‘saai.’ Het bestond namelijk uit een gazon met hier en daar wat bomen, iets wat helemaal niet aansloot bij de grandeur van het gebouw. De vraag was daarom ook om met een verbeterplan te komen voor de buitenruimte die de naam (Glorieux) eer aan zou doen.

Buitenterrein als visitekaartje

Voor de visie is besloten om van het buitenterrein een mooi visitekaartje te maken voor het landgoed; het moest meer geborgenheid uitstralen en er moest een rondwandeling komen. Dit wordt vorm gegeven door een stijlvol landschap van bomen en Rhododendrongroepen die het gebouw omarmen. Dit versterkt tevens de diepte werking. De omsluiting wordt hier en daar doorbroken om doorzichten te maken naar het gebouw. Het resultaat is een meer romantischer landschap. In het ontwerp is besloten om deze Engelse landschapsstijl bewust te doorbreken met een centrale as in de vorm van een strakke Cortenstalen bak (een typisch barokelement). Het doorbreken zorgt voor extra accentuering van het Rijksmonument.

Project Parc Glorieux

Doordat het terrein ongeveer 30cm afloopt van het gebouw naar de Glorieuxlaan, ligt de bovenkant van de bak aan de kant van het gebouw gelijk met de aangrenzende halfverharding en steekt deze aan de kant van de Glorieuxlaan 30cm boven maaiveld uit. Een kleurrijk pallet van vaste planten, volgens ons Fleurons! concept, kleden het geheel aan. Eén grote nieuwe Liriodendron is op het grote gazon geplant en zal uitgroeien tot monument welke vooral in de herfst een bijzondere eyecatcher is. Een rondgang met aan de buitenzijde ruw gras en aan de binnenzijde een strak gazon heeft twee stopmomenten met banken, van waaruit men een prachtig zicht op het gebouw heeft.

Realisatie en onderhoud

Om de omstandigheden voor groei en ontwikkeling van de nieuwe tuin te verbeteren is de van origine arme en droge zandgrond grondig bewerkt, intensief organisch bemest en voorzien van een automatische beregening. De rijkbloeiende vaste planten in de centrale cortenstalen bak bestaan uit een prairiemengsel met lavasubstraat. Zowel de waterhuishouding als onkruidgroei zijn hiermee gecontroleerd. Het onderhoudscontract voor de komende jaren geeft de garantie dat de ontwikkeling en de nazorg van de tuin uitgevoerd wordt zoals in het ontwerp bedacht.

Erik van der Velden
Erik van der Velden

Tuin- en Landschapsontwerper, BTL Advies

Stel mij een vraag

BTL maakt gebruik van cookies

Met behulp van deze cookies kunnen we informatie verzamelen over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren. Daarnaast plaatsen derde partijen tracking cookies om je buiten onze website relevante aanbiedingen te tonen. En worden er tracking cookies geplaatst door social media-netwerken. Door op 'Ok' te klikken stem je in met het plaatsen van cookies. Wil je niet alle soorten cookies toestaan, klik dan op 'Cookie instellingen aanpassen'. Meer informatie over cookies en het gebruik van persoonsgegevens door BTL vind je hier.

Wij gebruiken de volgende cookies:

We slaan ook deze instellingen op in een cookie. Wil je later je instellingen wijzigen? Verwijder dan de cookies via je browser.

Cookie instellingen