Nieuws
Dion Koens
Dion Koens

Adviseur Groenbeleid en Landschapsarchitect, BTL Advies
T: 06 12 20 81 01

01 maart 2018

Onkruidpreventie op vakantieparken

Chemische onkruidbestrijding wordt vanaf 2020 ook op vakantieparken bij wet verboden. De buitenruimte chemievrij, maar op een gelijkblijvend niveau onderhouden brengt flinke kosten met zich mee. Door slimme investeringen is onkruidbestrijding minder of zelfs helemaal niet meer nodig en kunnen onderhoudskosten omlaag. Het verbod op chemische bestrijding is een kans om het groene imago en de beleving van vakantieparken te verhogen.

Vakantiepark Aquadelta

Roompot Vakantiepark Aquadelta in Bruinisse heeft al vroegtijdig ingespeeld op het aanstaande verbod op chemische middelen.

David Hannewijk, manager techniek en beheer: “De omslag naar een chemievrije beheersing van onkruid kan ons veel geld gaan kosten in de toekomst. Daarom hebben wij BTL gevraagd om met ons mee te denken over hoe wij onze buitenruimte zo kunnen inrichten dat onkruid minder kans krijgt.”

Onze terreinbeheerders hebben eerst ‘hotspots’ voor onkruidgroei in kaart gebracht. Hierna hebben onze ontwerpers in overleg met de beheerders maatregelen bedacht die de onkruidgroei terugdringen: minder voegen, randen en obstakels en meer gewenst groen.

Inrichtingsvoorstel Aquadelta
Inrichtingsvoorstel Aquadelta

Van ontwerp naar praktijk

Vakantiepark Aquadelta is enthousiast over de voorstellen. Daarom hebben zij een aantal woningen aangewezen die BTL als pilot duurzaam en chemievrij mag inrichten. Daarnaast worden ontwerpen gemaakt om de entree en het centrale plein van het park verder te vergroenen. Juist de samenwerking tussen ontwerpers en beheerders resulteert in een aantrekkelijke en duurzame uitstraling. Tegelijk is gewerkt naar een betaalbaar en uitvoerbaar plan dat direct klaar is voor de praktijk.

Meerwaarde door groen

In dit geval betekent onkruidbeheersing letterlijk het realiseren van meer vierkante meters groen. Dit resulteert ook in meer kansen om de belevings- en gebruikswaarde van vakantieparken te verhogen. Een grotere diversiteit aan bloeiende en streekeigen beplanting zorgt voor meer afwisseling, kleur en een prettig gevoel op het park. Ook de natuur profiteert zodat bezoekers hier ook meer van genieten. Het mes snijdt aan twee kanten: chemievrij beheer en meer beleving!

Het ene vakantiepark is het andere niet, maar het staat vast dat ieder park met het verbod op chemische bestrijding te maken krijgt. Hierbij geldt: onkruid voorkomen is beter dan genezen!

Dion Koens
Dion Koens

Adviseur Groenbeleid en Landschapsarchitect, BTL Advies

T: 06 12 20 81 01
E: dion.koens@btl.nl

“De beste tijd om een boom te planten was 20 jaar geleden, de op één na beste tijd is nu.”

Laatste nieuws

Meer nieuws