BTL

Groener leven

BTL Realisatie
  • BTL Algemeen
  • BTL Advies
  • BTL Bomendienst
  • BTL Realisatie
 
 
In uw browser is Javascript uitgeschakeld. Voor een goed werkende website is het noodzakelijk dat u Javascript aanzet.

Brabant Water, Groen pompfiltergebouw

Brabant Water, Groen pompfiltergebouw

In het Oost-Brabantse Vlierden heeft een pompfiltergebouw van Brabant Water een groene uitstraling gekregen. Het is een bijzonder gebouw geworden dat, door de met gras en kruiden begroeide daken en kopse wanden, uit het landschap opgetild lijkt te zijn. BTL Realisatie heeft in bouwteamverband met de bouwkundig aannemer (BurgtBouw en GMB), architect (MBVDArchitecten BV), dakdekkersbedrijf (DakBalans) en externe adviseurs de technische uitwerking van de begroeiing verzorgd en uitgevoerd.

Steile hellingen

Het lastigste aan dit project waren de twee daken van 70°. Vooral het 8 m hoge en 24 m brede schuine hoofddak die steunt op het 2° dak was een uitdaging. Hoe laat je immers een ruige grasvegetatie duurzaam groeien in voldoende wortelruimte tegen en op een waterdichte afwerking zonder dat het geheel afschuift, inzakt of uitdroogt?

 
R15_Project_Brabant Water, Pompfiltergebouw_Columnimageset_695x261.jpg
 

Staal, teelaarde, kokos en zaad

Voor het begroenen van het schuine hoofddak zijn stalen steigerbuizen verticaal geplaatst die waterdicht verankerd zijn in het onderliggende 2° dak. Hieraan zijn horizontale schanskorven, voorzien van anti-worteldoek en een kokosmat met graszaden, gemonteerd. Vervolgens zijn de korven gevuld met zanderige teelaarde om een groeilaag te creëren. Verder is een irrigatiesysteem in het pakket verwerkt en is gebruik gemaakt van grassoorten die een sterk vertakt wortelgestel ontwikkelen. Op deze wijze is een geslaagde constructie gecreëerd die: 1) niet afschuift, 2) niet erodeert, 3) voldoende groeiruimte biedt en 4) voldoet aan het gewenste eindbeeld van de opdrachtgever. 

 
roeland.jpg

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

Roeland Pullen
Accountmanager Dak- en Gevelbegroening, BTL Realisatie

E: roeland.pullen­@btl.nl
T: 0165 59 00 90 / 06 51 42 42 13

 
 
  • Periode: 2014
  • Locatie: Vlierden