BTL

Groener leven

BTL Bomendienst
  • BTL Algemeen
  • BTL Advies
  • BTL Bomendienst
  • BTL Realisatie
 
 
In uw browser is Javascript uitgeschakeld. Voor een goed werkende website is het noodzakelijk dat u Javascript aanzet.

Roetschorsziekte

Roetschorsziekte wordt veroorzaakt door Cryptostroma corticale, een zakjeszwam. De schimmel veroorzaakt sterfte bij onder meer esdoorns. Vooral na langdurige droogte en hoge temperaturen zijn esdoorns extra gevoelig voor aantastingen. De sporen worden door de wind verspreid en kunnen bij mensen longaandoeningen veroorzaken, wanneer zij veelvuldig contact hebben gehad met zwaar aangetast hout.

B15_Roetschorsziekte_Columnimageset_695x261.jpg
 

Roetschorsziekte in Nederland

Roetschorsziekte komt al geruime tijd voor in Europa. De eerste waarneming en bevestiging in Nederland kwam in 2014 uit de gemeente Stede Broec (Noord-Holland); dit betrof brandhout. In 2015 is de tweede aantasting gevonden in 's-Heerenberg (gemeente Montferland), dit keer in levende bomen. De gevolgen zijn in de boom zichtbaar aan de acuut teruglopende vitaliteit en door roetachtige plekken op de stam en takken waar de bast is verdwenen.

 

Bestrijding

Op dit moment is er nog geen bestrijding mogelijk en zijn monitoren en trachten besmetting te voorkomen (door tijdige kap van aangetaste bomen) de enige mogelijkheden. In de komende tijd zal BTL Bomendienst de ontwikkelingen volgen en de nodige stappen ondernemen.

 
B15_Ron Schraven.jpg

Heeft u symptomen in bomen waargenomen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met

Ron Schraven
Hoofd Boomziekten en Aantastingen, BTL Bomendienst

E: ron.schraven­@btl.nl
T: 055 599 94 18 / 06 20 96 31 62