BTL

Groener leven

BTL Bomendienst
  • BTL Algemeen
  • BTL Advies
  • BTL Bomendienst
  • BTL Realisatie
 
 
In uw browser is Javascript uitgeschakeld. Voor een goed werkende website is het noodzakelijk dat u Javascript aanzet.

Wortelschermen… een jaar later

Opdruk van verharding door boomwortels is een veelvoorkomend probleem. Zeker bij verhardingen met een lichtere fundering, zoals bijvoorbeeld fietspaden, is dit veelvuldig aan de orde. Het toepassen van wortelschermen tussen de bomen en het fietspad kan hierbij een oplossing bieden om opdruk tegen te gaan. In de zomer van 2016 hebben we op meerdere plekken wortelschermen langs fietspaden machinaal aangebracht. Nu, een jaar later, hebben we op een van deze locaties een onderzoek gedaan naar de effecten ervan. 

Conditie

Voordat er begonnen is met het aanbrengen van de wortelschermen zijn eerst een aantal randvoorwaarden bekeken. Zo hebben we vooraf geverifieerd dat de conditie van de bomen goed genoeg was en dat de stabiliteit van de bomen gewaarborgd zou zijn. Het vooraf goed beoordelen van deze randvoorwaarden voorkomt teleurstellingen. Een jaar later zien we dan ook dat de conditie van de bomen nog steeds goed is. De bladkleur is goed en dit geldt ook voor de bladbezetting. Ook hebben de bomen voldoende scheutlengte gemaakt. 

 

Beworteling

Bij de aanleg van de wortelschermen zijn wortels afgezet. Door het gebruik van een sleuvenfrees met zaagtanden gebeurt dit netjes en beheerst, waardoor schade zoals inscheuren en wortelrot niet aan de orde zijn. Tijdens ons onderzoek bleek dat waar de wortels zijn afgezet, er volop groei van nieuwe haarwortels is. De compensatie van verloren gegane beworteling is na een jaar dus in volle gang.

 

Werking wortelschermen

Voor de wortelschermen wordt een non-woven geotextiel gebruikt dat met PVC gecoat is. Deze PVC-laag zorgt voor een drukweerstand, waardoor de wortels het scherm niet kunnen penetreren. Het aanbrengen van het scherm gebeurt machinaal waarbij er binnen één werkgang een sleuf wordt gemaakt, het doek wordt aangebracht, de grond in meerdere niveaus wordt verdicht en tot slot de weg weer wordt schoongemaakt. In onderstaand filmpje wordt dit visueel nog eens verduidelijkt.

 

Wortelfrees - Wurzelschutz Wortelwering - GreenMax

 
B17_Jan Koelstra.JPG

Neem voor meer informatie contact op met

Jan Koelstra
Hoofd Uitvoering, BTL Bomendienst

E: jan.koelstra­­@btl.nl
T: 055 599 94 44 / 06 30 41 22 94