BTL

Groener leven

BTL Bomendienst
  • BTL Algemeen
  • BTL Advies
  • BTL Bomendienst
  • BTL Realisatie
 
 
In uw browser is Javascript uitgeschakeld. Voor een goed werkende website is het noodzakelijk dat u Javascript aanzet.

Dik Mulder: “Wortels nat en boomkrans schoon.”

De effectiviteit van water geven bij bomen, zeker in een verharde en stedelijke omgeving, laat nogal eens te wensen over. De Treegator zorgt voor een geleidelijke waterafgifte en verhoogt zo de opname. Daardoor zijn minder watergiften nodig en is het uitvalspercentage laag. Amsterdam West heeft goede ervaringen.

Bomen water geven

BTL Bomendienst verkoopt sinds 2010 de Treegator en past deze ‘watergeefzak’ toe in eigen projecten. De Treegator is gemakkelijk in gebruik. Je ritst hem om de boom en vult hem gemakkelijk via de vulopening. In sommige verkeers-situaties is een snelle manier van water geven zeker een pre vanuit verkeersveiligheid. De langzame afgifte, in vijf tot acht uur, zorgt ervoor dat iedere druppel water efficiënt bij de wortels terecht komt en dat minder vaak water gegeven hoeft te worden. Deze geleidelijke afgifte voorkomt dat de bodem dichtslaat en zorgt ervoor dat het water goed opgenomen wordt, met een positief effect op de wortelontwikkeling van de boom tot gevolg.

 
B_Nieuws Treegator_Columnimageset_695x261.jpg
 

Gemeente Amsterdam

In Amsterdam heeft BTL Bomendienst dit voorjaar 70 bomen geplant en voorzien van een Treegator,  om gedurende de nazorgperiode water te geven. Tot nu toe verloopt dit probleemloos. Van vandalisme of diefstal is geen sprake en uitval van bomen is er ook niet. Ook toezichthouder op het werk, Dik Mulder van stadsdeel West, denkt er zo over. Daarnaast vindt hij “de divers gekleurde gietranden een vergaarbak voor zwerfvuil en stoort hij zich aan de overdadige onkruidgroei binnen de gietrand. De groene waterzak om de boom houdt de wortels nat en de boomkrans schoon”.

Een aantal andere opdrachtgevers heeft een aantal Treegators aangeschaft om flexibel te gebruiken voor het water geven. Deze worden op de dag van het water geven om de bomen geplaatst en aan het eind van de dag verwijderd als de zakken zijn leeggelopen, om ze de volgende dag weer elders in te kunnen zetten.

 
Marc.jpg

Neem voor meer informatie contact op met

Marc Lansink
Hoofd Boomtechnisch Advies, BTL Bomendienst

E: marc.lansink­@btl.nl
T: 055 599 94 44 / 06 20 96 10 80