BTL

Groener leven

BTL Bomendienst
  • BTL Algemeen
  • BTL Advies
  • BTL Bomendienst
  • BTL Realisatie
 
 
In uw browser is Javascript uitgeschakeld. Voor een goed werkende website is het noodzakelijk dat u Javascript aanzet.

Nieuwe tool in ontwikkeling om bladluizenoverlast objectief te meten

BTL Bomendienst werkt aan een methode om overlast door bladluizen objectief te meten. Hiermee kunnen wij gemeenten helpen bij het maken van de beslissing: bladluizen bestrijden of niet?

B17_Nieuws_Nieuwe Tool Bladluizenoverlast_Columnimageset_695x261.JPG
 

Bladluizen in bomen kunnen veel overlast veroorzaken. Ze produceren honingdauw, wat een plakkerige laag veroorzaakt op geparkeerde auto’s of straatmeubilair.  BTL Bomendienst is in veel gemeenten actief bezig met de bestrijding van bladluis. Dit doen wij door zowel larven als poppen uit te zetten van het inheemse, tweestippelig lieveheersbeestje (Adalia bipunctata) of door knoflookextract te injecteren in de wortelkluit.

 

Actie nodig?

Voor gemeenten is soms lastig te bepalen, in welke straten bladluisbestrijding nodig is. Je kunt je baseren op de overlast die door bewoners wordt ervaren, maar het zou handig zijn als de mate van overlast objectief kan worden gemeten. Daarom werken wij aan een nieuw hulpmiddel waarmee wij gemeenten kunnen ondersteunen bij het maken van een beslissing.

Met deze nieuwe tool kan precies worden gemeten, hoeveel druppels honingdauw uit de boom vallen. Als een drempelwaarde wordt overschreden, kan besloten worden om luisbestrijding toe te passen. Luisbestrijding wordt dan gericht en doelmatig ingezet en is zowel effectief als kostenefficiënt.  Daarnaast willen wij een tool ontwikkelen, om overlast door bladluizen nauwkeurig te voorspellen. Op deze manier kan luisbestrijding op precies het juiste moment worden toegepast. 

 
R15_Contact.JPG

Heeft u interesse in monitoring met deze nieuwe tool en wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Neem dan contact op met

Team Boomziekten & Aantastingen
BTL Bomendienst

E: bomendienst­@btl.nl
T: 055 599 94 44