BTL

Groener leven

BTL Bomendienst
  • BTL Algemeen
  • BTL Advies
  • BTL Bomendienst
  • BTL Realisatie
 
 
In uw browser is Javascript uitgeschakeld. Voor een goed werkende website is het noodzakelijk dat u Javascript aanzet.

Massaal ontslag in bomenwereld

De herfst is in aantocht. We weten allemaal dat bomen extreem gecompliceerde organismen zijn en dat de herfst goed laat zien hoe bomen werken. Inmiddels is het transport van water en voedingstoffen in de boom tot stilstand gekomen. De deelnemers aan onze BTA-dag  hebben dat met een speciale camera goed kunnen waarnemen. Met het blote oog kunnen we inmiddels ook de eerste herfstkleuren waarnemen. Maar er gebeurt nog iets! De boom ontslaat improductieve delen en doet dat zeer rigoreus.

Cladoptosis

Het proces heet cladoptosis en bestaat uit het regelmatig afstoten van takken. Het is vergelijkbaar met het afstoten of laten vallen van bladeren. Vooral bij eiken kunnen er takken worden afgestoten en hoewel dit meestal éénjarig hout is, kunnen takken met een lengte tot 1 meter worden afgestoten.

De oorzaak voor dit proces is waarschijnlijk tweevoudig:

  1. Onder het mom van ‘zelfsnoei’ stoot de boom takken af die beschaduwd of ziek zijn en voorkomt zo dat er onnodige energie wordt verspilt.
  2. Onder invloed van droogte kan een boom niet enkel bladeren, maar ook takken en twijgen afstoten.
 

Onderzoek

Onderzoek van onder andere Prof. Dr. S. Rust laat zien dat het afstoten van takken vooral in de herfst plaatsvindt. Er is dan geen fotosynthese meer gaande in de bladeren en droogtestress is niet meer aan de orde. Bij cladoptosis ontstaat een keurige afgrendeling  die een zeer ‘schone’ wond achterlaat en dus niet schadelijk is voor de boom. Er is dus geen enkele reden tot paniek.

Op dit moment zijn mooie voorbeelden van dit proces ‘in het veld’ te vinden.

 
B17_Ron Schraven.jpg

Neem voor meer informatie contact op met

Ron Schraven
Hoofd Boomziekten en Aantastingen | ETT | BCMA, BTL Bomendienst

E: ron.schraven­@btl.nl
T: 055 599 94 44 / 06 20 96 31 62