BTL

Groener leven

BTL Advies
  • BTL Algemeen
  • BTL Advies
  • BTL Bomendienst
  • BTL Realisatie
 
 
In uw browser is Javascript uitgeschakeld. Voor een goed werkende website is het noodzakelijk dat u Javascript aanzet.

Toverland, Biodiversiteitsonderzoek

Toverland, Biodiversiteitsonderzoek

Ruim de helft van de bijen en hommels in Nederland wordt bedreigd. Vanwege de hoge bijensterfte in de provincie Limburg, is Attractiepark Toverland tussen januari 2016 en december 2017 het decor van een biodiversiteitsonderzoek in het kader van het project ‘Samen voor Bijen’. Het biodiversiteitsonderzoek draagt bij aan het vergroten van de biodiversiteit in het park en daarmee aan de leefomgeving voor bijen in de gehele provincie.

Belangrijke rol voor vlinders en bijen

“Onze visie is het creëren van gelukservaringen”, vertelt Ruud Moors, Senior Supervisor Groen bij Toverland. “ De integratie van natuur in ons park wordt daarbij in elke overweging meegenomen. Daarom hebben wij het bloemrijke themagebied de Magische Vallei ter beschikking gesteld om onderzoek uit te voeren naar de biodiversiteit.” Naast meer wilde bijen wordt ook gestreefd naar een grotere hoeveelheid vlinders in het park.

 

Interview Omroep Reindonk

 

Eerste resultaten

De eerste deelresultaten zijn bekend en hoewel het park zeker een bijdrage levert aan natuur in de stedelijke omgeving, zijn er nog verbeteringen mogelijk. De Magische Vallei wordt zeer actief door wilde bijen bezocht, al is het aantal soorten gering. Van de 180 soorten planten en bloemen in de Magische Vallei wordt slechts een beperkt aantal door bijen en vlinders bezocht. Een vergroting van het aantal inheemse planten kan de soortendiversiteit verrijken, waardoor er een aantrekkelijker leefgebied ontstaat.

 

Wereld vol magie

“We willen onze gasten volledig onderdompelen in een wereld vol magie. Natuur, waaronder bijen en vlinders, dragen in een belangrijke mate bij aan de beleving”, aldus Ruud Moors, Senior Supervisor Groen bij Toverland.” We nemen de adviezen mee als richtlijn in de Magische Vallei en de inrichting van het nieuwe themagebied dat in de komende jaren gerealiseerd wordt.”

 

Bijdrage aan landelijke bijensterfte

Het onderzoek werd aangestuurd door het CITAVERDE College, begeleid door Toverland en inhoudelijk ondersteund door specialisten van de Vlinderstichting, Imkerij Cox en BTL Advies. Het vervolgonderzoek loopt nog door tot eind 2017, zodat uitspraken gedaan kunnen worden over het gehele bloeiseizoen. Ook ontwikkelt BTL samen met Toverland een educatieplan over biodiversiteit. Op deze manier gaan niet alleen de bijen en vlinders een mooie toekomst tegemoet, maar leren verschillende generaties bezoekers over het belang van bijen en vlinders voor ons allemaal.

 
A16_Anique Willems.jpg

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

Anique Willems
Landschapsecoloog, BTL Advies

E: anique.willems­­@btl.nl
T: 046 436 08 50

 
 
  • Periode: 2016 en 2017
  • Locatie: Sevenum